بازی کودکان چه بلایی بر سر رشد عقلی آنان می آورد؟
در عصر حاضر رشد کودکان چه از نظر جسمی و چه از نظر عقلی یکی از مهم ترین چالش های والدین به حساب میآید.
راه های زیادی برای رشد عقلی کودکان وجود دارد که بسیاری از والدین با آنها آشنایی دارند. یکی از این راه ها، بازی میباشد.
بازی های کودکانه به دو منظور طراحی شده اند: یکی به منظور رشد جسمی و یکی به منظور رشد عقلی. خوب است درباره ی نقش بازی های کودکانه در رشد عقلی آنها بیشتر بدانیم!
بازی به تدریج باعث چه پیشرفتی در کودکان میشود؟
بازی اثرات زیادی در پیش رفت کودکان دارد که مراحل آن به شرح زیر میباشد:
رفتار تماشاگرانه
در این مرحله کودک به تماشای بازی بقیه کودکان می پردازد ، اما به جمع بازی کنان اضافه نمیشود!
بازی فکری هایی که استعداد کودکان را شکوفا میکند 🎲
بازی تک نفره
بازی به صورت تنهایی و انفرادی. در این مرحله کودک با دیگر کودکان اصلا بازی نمیکند. سن این نوع بازی تا زیر 2 میباشد. زیرا کودک توان برقراری ارتباط را به طور چشم گیری ندارد.
بازی های موازی
در این مرحله کودک با دیگر هم سن و سالان خود بازی نمیکند. بلکه در نزدیکی آنها مشغول میشود. در این حالت ممکن است بازی او با دیگران مشابه یا غیر مشابه باشد. سن بازی های موازی بین 2 تا 3 سال را در بر میگیرد.
بازی های جمعی
دراین حالت کودک در جمع های کوچک و چند نفره شرکت و با آنها به بازی میپردازد. از سن 3 سال به بعد کودک توان بازی با دیگر همسن و سالان خود را دارد.
بازی های تعاملی
در این حالت کودک تصمیم به همکاری با یکدیگر برای تکمیل یک بازی میگیرد یا وانمود میکند که نقش خاصی را در گروه بازی میکند.
بازی کردن کودک چه تاثیراتی بر رشد عقلانی او میگذارد؟
بازی کردن کودک از جهات زیادی تاثیر مثبت بر او دارد که به موارد زیر خلاصه میشود:
رشد ذهنی
بازی، رفتارهای هوشمندانه و خلاقیت در فکر کردن در کودکان را تقویت میکند. امروزه یادگیری بهتر زبان و رشد هوشی و تفکر کودک از طریق بازی به اثبات رسیده است.
رشد عاطفی
بازی باعث بروز احساسات زیادی نظیر ترس، هیجان، کمک به هم نوع، تعامل و برتری جویی میشود. البته باید به خاطر داشته باشیم که بازی هایی را برای کودک انتخاب کنیم این احساسات را در جهات مثبت رشد دهد.
رشد اجتماعی
همان طور که در مباحث بالا مطرح شد، بازی احساس تعامل را در کودک بیدار کرده و رشد میدهد، از این جهت کودک از نظر اجتماعی رشد پیدا کرده و قادر به برقراری ارتباط با همسن ها و هم نوعان خود میشود.
رشد اجتماعی باعث موارد زیر میشود:
- ارتباط کودک با محیط بیرون می شود و دنیای اجتماعی او را گسترش می دهد.
- هم چنین باعث شکوفایی استعدادهای نهفته و بروز خلاقیت در کودک می شود.
- کودک همکاری، همیاری و مشارکت را میآموزد.
- کودک با رعایت اصول و مقررات آشنا میشود.
- کودک رقابت را می آموزد و شکست را به طور واقعی تجربه می کند.
- کودک قدرت ابراز وجود پیدا می کند و از ترس و خجالت بیهوده رها می شود.
بازی های مورد علاقه ی کودکان چیست؟
به طور کلی بازی ها بسته به سلیقه ی کودک متفاوت است. اما طبق بررسی متخصصان در هر رنج سنی، کودکان قادر به انجام بازی هایی در حد توان فکری و جسمی خودشان هستند و خوب بیشتر اوقات به آنها علاقه نیز نشان میدهند! بازی های مناسب کودکانتان را میتوانید از کیدزلند خریداری نمایید.
بازی های مورد علاقه ی کودکان به دسته های زیر تقسیم بندی میشوند:
بازی های انفرادی
بازی های انفرادی مورد دلخواه کودکان، نظم و قاعده خاصی ندارد. این نوع بازی ها، فی البداهه ، اتوسط خود کودک بطور ذهنی تنظیم و اجرا می شود. زمان بازی دراختیار کودک است. در این بازی ها کودک مطابق میل خود سرگرم می شود و گاهی ناگهان از آن خسته و آن را رها میکند.
بازی های نمایشی
این گونه بازی ها، با الگوبرداری از زندگی بزرگ ترها و والدین و همانند سازی با آنها به توانایی های کودک می افزاید تا از تنگناهایی که دنیای واقعی را به او تحمیل می کند؛ بگریزد. این بازی ها کودک را قادر می سازد تا در عالم بازی به آرزوهای خود، جامه عمل بپوشاند و همچنین به او فرصت می دهد تا خود را از سختی ها و بدخلقی ها رها کند. بازی های نمایشی فرهنگ جامعه ی کودک را به نمایش میگذارد!
بازی های خیالی
این سبک بازی در بازی های نمایشی نیز دیده میشود. این نوع بازی ها بیشتر با تخیل کودکان ارتباط دارد. نقشی که کودک در حین بازی های خیالی خود، ایفا می نماید برای او بسیار هیجان انگیزتر و جالب تر از زندگی واقعی اوست. در این بازی ها کودکان از شخصیت های کارتونی مورد علاقه شان نظیر بتمن، مرد عنکبوتی، السا و آنا در یخ زده و.. نیز پیروی میکنند.
عواطف کودکان با بازی ها تخریب می شود 😢
آیا با بازی میتوان به کودک آموزش نیز داد؟
جواب این سوال قطعا بله است! امروزه با پیشرفت دنیای آموزش و تربیت، متخصصان میکوشند که در کنار بازی کردن به کودکان آموزش نیز بدهند. آموزش رنگ ها، اشیا، غذاها، میوه ها، اعداد و حیوانات از این قبیل میباشند.
والدین در بازی های کودکان چه نقشی دارند؟
هنگامی که کودکان مشغول به بازی چه به صورت تنهایی و چه به صورت جمعی هستند، والدین نیز مسئولیت هایی را برعهده دارند.
- به کودکان حق انتخاب بازی بدهید تا آنها آزادانه انتخاب کنند و قدرت انتخاب کردن آنها نیز تقویت شود.
- به بازی که کودکان انجام میدهند توجه کنید و برای آن ارزش قائل شوید. از مسخره کردن بازی های کودکان خودداری کنید. یادتان باشد که بازی های کودکان، دنیای آنهارا تشکیل میدهد!
- حواستان به نوع بازی کودک باشد. اگر مشغول انجام بازی خطرناک یا نامناسبی بود بدون دعوا و شماتت اورا از انجام آن منع کنید.
- گاهی خودتان را در بازی کودکان سهیم کنید و با آنها مشارکت کنید. هنگام اینکار نوع بازی را عوض نکنید و مطابق میل آنها رفتار کنید. در حین بازی میتوانید نکات آموزنده را بیان کنید.
- میتوانید با خرید بازی های فکری مربوط به سن کودکانتان، نه تنها آنهارا سرگرم کنید بلکه رشدعقلانی آنهارا فزونی ببخشید . برای خرید بازی های کودکانه به سایت کیدزلند مراجعه نمایید.
نکاتی درباره ی بازی کودکان
بازی زمانی است که کودک در پی نیازهای غریزی خود رها میشود، با رخ دادن این اتفاق کودک به آرامش، ثبات و تمرکزمیرسد.
آرامش کودک از او شخصیتی سالم و خوش بین و آینده نگر می سازد.
وقتی تمرکز می کند، قدرت برنامه ریزی و سیاست گذاری را تمرین می کند. کودکانی که تمرکز را یاد بگیرند در بزرگی مدیرانی بزرگ و موفق خواهند شد.
هم چنین زمانی که می اندیشد به راهکارهای بلند مدت، میان مدت و کوتاه مدت دست پیدا می کند.
پس به یاد داشته باشید که بازی کردن کودک امری بسیار مهم است.
هم چنین بازی بر جسم کودک نیز تاثیرات بسیار خوبی دارد که نباید از آن غافل شد. از این تاثیرات میتوان به هماهنگ شدن دستگاه ها و اعضای بدن، تقویت حواس کودک، آگاه شدن کودک نسبت به توانایی های ذهنی و جسمی خود و مصرف انرژی در جهت درست، اشاره کرد.
سخن پایانی …
در پایان به یاد داشته باشید که کودکان نیاز به توجه و مراقبت دارند. پس در تربیت و رشد آنها دقت کنید و به آنها و دنیای کوچکشان اهمیت دهید! برای خرید بازی های مناسب کودکانتان به وب سایت کیدزلند مراجعه نمایید.